Slachtoffers van de Hollandse Hennepoorlog | Cannabis University 2018

Slachtoffers van de Hollandse Hennepoorlog | Cannabis University 2018

Een debat op Cannabis Bevrijdingsdag 2018 in de Cannabis University over de verharding van het Openbaar Ministerie. Kleine kwekers worden keihard aangepakt. Met:

Ilonka Kamans

Ilonka Kamans is sinds 1995 advocaat en zit “al vele jaren ambtshalve in de hennep”. Veel coffeeshopondernemers behoren tot haar clientèle. Sinds haar beëdiging voert zij een strijd tegen het hypocriete achterdeurbeleid bij coffeeshops. Kamans heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de kentering in de jurisprudentie op dat vlak. Recent heeft ze zich vastgebeten in de aangescherpte wetgeving over rijden onder invloed van cannabis en de speekseltest.

Tabe en Brigitte

Tuesday, June 12 is not a great day for the Frisian couple Tabe Koopmans and Brigitte Boomsma. They had to move with their animals to a cowshed. Not voluntarily, of course, but because their municipality De Fryske Marren closed their rental house for 3 months because there were 45 cannabis plants + 120 back-up cuttings in the garden. This all happend after a disproportionate raid by a special police squad, 30 men, bulletproof vests. Tabe said earlier he would use his BEES to protect him and his animals.

Doede de Jong

De bekendste wietkweker van Nederland strijdt al decennia voor legalisering van de plant, die hij al sinds de vroege jaren tachtig kweekt bij zijn boerderij in het Friese Appelscha. Nog steeds hangt hem een zogenaamde ontnemingsvordering van €230.000 boven het hoofd. Doede leidt de maandelijkse VOC vergaderingen en verschijnt regelmatig in de media. Zijn motto: baas in eigen brein.

Rene Barendse

René (42) was ooit een sterke Westlander. Hij werkte voor Dura Vermeer als ingenieur toen hij dacht een griepje opgelopen te hebben. Het bleek echter een ernstige neurologische aandoening te zijn die zo ingrijpend was dat werken niet meer ging. “Pijn, pijn en nog eens pijn”, had hij toen hij na heel veel zware geneesmiddelen uit eigen initiatief wietolie ging proberen. “Ik had geen enkele ervaring met wiet. Nooit gerookt zelfs. Maar na een paar druppels van de olie merkte ik verlichting van de klachten. De politie viel zijn achtertuin binnen en vernietigden ter plekke de heilzame planten. Het feit dat René niet alleen verklaringen van zijn behandelend artsen en zijn buren had, maakte geen indruk op de dienders. Ook niet dat hij van begin af aan open kaart had gespeeld en niet alleen de politie op de hoogte had gebracht van zijn planten, maar ook de gemeente Westland en het ministerie van Volksgezondheid. De officier van justitie seponeerde de zaak, maar daar nam René geen genoegen mee. Zijn advocaat Barbalique Peters heeft de officier gevraagd om hem alsnog te vervolgen. “Dit is een principiële zaak”, zegt René. “Dit gaat over burgerrechten. Ik wil dat een rechter daar een uitspraak over doet. Daar komt bij dat als ik ontslagen word van alle rechtsvervolging de politie me voortaan met rust zal laten. Nu kunnen ze elk moment weer binnenstormen.”

Het hof geeft Rene gelijk en stelt dat de rechter zich over de kwestie moet buigen. Het hof neemt hierin ook de discussie over het gedoogbeleid rondom softdrugs mee. Een opmerkelijke uitspraak aangezien het nog niet eerder voorgekomen is dat iemand zichzelf voor het gerecht sleept en vraagt om zijn eigen veroordeling.

Maurice Veldman

Mr. Maurice Veldman, advocaat te Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in straf- en bestuursrecht en geniet bekendheid als raadsman van coffeeshops en henneptelers die worstelen met de dagelijkse voor- en achterdeurproblematiek.

Cannabis News Network is a news journal which publishes only cannabis-related news.

You might be interested in